B-Niveau Gevær 2024

I forbindelse med en træningsdag til det, nu igen, aflyste DMI Mesterskab i Skydning, som skulle være afholdt i Haderslev 13.-14. September, fik jeg mulighed for at skyde sluttesten til SRS 233 VÅB III B-Niveau Gevær.

Til DMI Mesterskabet var jeg tilmeldt i Militær GV klassen, som indeholdte Mærkeskydning, Pulsskydning og Nærkampskydning, samt tilmeldt i et par andre skydediscipliner på pistol. Så denne sluttest virkede som relevant træning og samtidigt at få set hvor jeg er, rent statusmæssigt, på gevær.

I modsætning til pistol skydning, som jeg dyrker privat, så var det flere år siden jeg sidst havde skudt med et gevær.

Det kan måske lyde lidt underligt, når man nu er soldat, men sådan forholder det sig nu engang. Pistolen er mit primære våben til dagligt.

Sidst jeg skød med gevær var for et par år siden, hvor jeg blev inviteret ud og skyde med Faggruppe Kamp /2. KAP for at afprøve en ny Vagtskydning og før dette var i 2016, hvor jeg skød 15 skud med en M/96 på 10m.

Jeg skal nok helt tilbage til 2008-2010, hvor jeg havde lidt kvalitetstid på gevær i forbindelse med mit arbejde i Irak. Al skydning jeg foretog under antipirateri arbejdet var ikke relevant.

Så mine forventninger var ikke for store i forhold til at bestå den fra starten af, når jeg kiggede på, hvad skydningen indeholdte. Partiderne på de sidste 2 skydninger så lidt stramme ud, syntes jeg.

Men det så spændende ud og jeg er med på en udfordring.

Jeg fik også mulighed for at benytte et Elcan SpecterDR sigte, da vi endnu har det gamle Elcan Optiske Sigte på vores geværer.

Det skulle selvfølgeligt skydes ind først og da det var overstået, skød jeg et par Bill Drills for lige at få gang i aftrækker fingeren og afprøve min skydestilling og rekylkontrol.

Indskudt på 100m

Jeg havde et par GoPro kameraer med, da video optagelser er et fantastisk værktøj til at se ens egne fejl. Så tænkte, at det også kunne være spændende for andre at se, hvordan Sluttesten til B-Niveau Gevær ser ud på nuværende tidspunkt. Jeg skriver på nuværende tidspunkt, da jeg har fået at vide, at de kører med en ny revideret udgave på Udvidet Skydeteknik kurset.

Men indtil den bliver udgivet, må i nøjes med den, som står i Læringsplanen for SRS 233 på nuværende tidspunkt.

Første skydning:

Simpel målskifte.

Efter at have gennemlæst proceduren endnu engang, kan jeg se at jeg gennemførte den forkert. Jeg skulle have startet på 8m og bevæget mig frem til 6m hvor man skulle stoppe og skyde. Skydning på vejen frem er tilladt. Min fejl ikke at have læst instruktionen ordentlig.

Som jeg fik at vide, inden jeg gik igang, var det en fordel at have en instruktør i udvidet skydeteknik med, når man gennemførte den sluttest 🤡

Jeg overskred partiden på den anden serie med 0.04 sek. Første gang man gør det, giver det en advarsel som følger skytten igennem resten af skydningen. Sker det mere end en gang, så fratrækkes de point som skydningen ville have givet.

Anden skydning:

Skydning under gang.

På videoen kan man se, at som skydningen skrider frem, bevæger jeg mig hurtigere tættere på 6 meter linien for at skyde de 4 skud på så kort afstand som muligt indenfor tiden. Jeg ved ikke om det er at “game” proceduren, men det skete nok mest fordi jeg var usikker og mangler rutine med gevær.

Jeg kommer også til at afgive et ekstra skud i en serie. Er faktisk ikke klar over hvad det medfører, eftersom jeg ikke overskred partiden. Men jeg vil tro det fratrækker max point (2) for en A-Zone træf.

Tredje skydning:

Skydning fra bevægelse

Så begynder hjulene at falde af 😃

Jeg får spildt en masse tid på at komme ned og skyde i den liggende stilling på grund af nogle dumme fejl fra min side. Det starter med at jeg ikke havde fået spændt hjelmen i nakken, så da jeg lagde mig ned røg den ned foran øjnene. Den skulle lige fjernes først så jeg kunne se hvad jeg skulle skyde på. Så missede jeg sikringen første gang og skulle lige finde den og afsikre.

Mine beskyttelsesbriller har næsepartiet til brug med “visuel retardering” indsats monteret på trods af, at jeg ikke har indsatserne i den dag. Dette næseparti skubber selve “glasset” på brillerne lidt længere frem. Så da jeg skyder det første skud med magasinstøtte (igen dårlig beslutning) rammer optikken brillerne og de skal lige på plads igen. (Jeg skifter herefter til et par andre Oakley SI solbriller) Det ender med at jeg overskrider partiden med 10 sek under den første serie. Totalt klovneshow 🤡 Jeg ærger mig faktisk lidt over, at jeg ikke fik sat Benny Hill musikken på den video, inden jeg uploadede den.

Anden serie går bedre og er faktisk den eneste serie i den skydning jeg består. De andre serier er overskredet på tid og den 4. Serie glemmer jeg at gå i knælende på 35 m og skyder de to skud stående der.

Med hensyn til den manglende eksplosivitet i mine fremløb, så er det også noget jeg har lagt mærke til i forbindelse med min IPSC skydning og jeg tror at det hænger sammen med, at jeg ubevidst forsøger at skåne mit venstre knæ, som blev sat forkert sammen efter et ret grimt motorcykel uheld i Thailand og har givet min en del problemer siden da. Jeg må prøve noget eksplosivitets træning.

Eller også er jeg bare ved at være gammel…Men ynkeligt ser det sgu ud 😀

Fjerde skydning:

Våbenbetjening

Jeg vælger bevidst at genlade fra fronten af min vest istedetfor fra magasin tasken på bæltet. Grunden hertil er, at jeg har mest erfaring med at gøre det på den måde. Rent “operativt” har jeg aldrig gået med en speed magasin taske, det er noget der er kommet frem i den tid jeg ikke har været i systemet (2005-2016), så jeg er mest komfortabel med at genlade fra vesten. Der er dog visse ulemper ved den metode, hvilket er hvorfor bælte metoden er den foretrukne måde at lave et kritisk magasin skifte i dag. Men jeg tænkte det skulle prøves af, da jeg tidligere (for 15-16 år siden) kunne gøre det lige så hurtigt som en som genladede fra en Redi-Mag, under 2 sek. Det kan jeg så altså ikke i dag 🤡

På anden serie kommer mit magasin forkert op til brønden. Jeg havde sat magasinet forkert i vesten da jeg gjorde klar. Det er simpelthen så meget en nybegynder fejl, at jeg er ret skuffet over det kunne ske. Din Grønne pik!!!

Nå, men det ender med, at jeg ikke formår at komme under partiden på nogle af de 5 serier i denne del af skydningen. I et par af serierne er jeg under 1 sekund fra partiden.

Jeg giver lidt selvkritik i videoen af min indtagelse af skydestilling, hvilket er reel nok ved nogle af serierne, men det er ganske simpelt den manglende rutine i hurtig våbenbetjening og genladningerne som æder tiden op.

Nå, men ikke nok med jeg dumpede sluttesten, jeg gjorde det spektakulært 🤣

Hvis man ikke kan grine af sig selv, så er man en sølle eksistens. Og jeg håber i også fik et lille grin ud af det.

Som jeg plejer at sige, man er aldrig bedre end sin sidste skydning og det her var ikke ret godt i mine øjne.

Med hensyn til selve testen, så syntes jeg egenligt at den er meget god. Der er bevægelse indlagt i alle skydningerne, selvom jeg overså det i den første. Og jeg havde selvfølgeligt også glemt alt om den “nye” måde at indtage liggende skydestilling på fra bevægelse og at komme op igen. Altsammen noget som skærer ned på tiden.

Jeg glæder mig til at se den nye reviderede udgave og håber jeg kan skyde den en dag og forhåbentlig gøre en bedre figur end det jeg viste denne dag.

Det er hvad det er og nu har jeg noget at arbejde på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.