Orion Defence TYR M/12 opgradering Del 1

Jeg har haft lidt tid i TYR M/12 platecarrieren nu og har leget lidt med opsætning og forbedringer til den. Jeg har, i sidste uge, brugt hele ugen i bykamp med nogle ting fra Orion Defence, som gør livet lidt mere tålelig i den.

For lige at sætte det værst tænkelige scenarie op, så forestil jer, at i sidder i et pansret køretøj, som ender i en vandingskanal i f.eks. Irak, Afghanistan eller Rendbjerg Rende.

Eller falder i vandet under en boarding i rum sø.

Eller er med i en helikopter, som flyver over vand og styrter ned og vandet vælter ind i kabinen og i hænger fast, i et eller andet og er nødt til at dumpe jeres udrustning i en fart, for ikke at drukne. Her kan sekunder betyde forskellen imellem at komme ud eller drukne.

Eller man sidder fast i et køretøj, som er i brand pga en IED eksplosion.

Så forestil jer, at i kun kan bruge en hånd, fordi den anden arm er brækket…

Det er ganske plausible scenarier, som jeg har set tidligere i Irak.

Disse scenarier var grunden til at jeg, i Irak, valgte en vest med quickrelease, så hvis man endte i sådan en situation, så kunne man i det mindste droppe sin udrustning ved at trække i en udløser med en hånd og måske redde sig ud.

Det ville være totalt nederen, at have overlevet en masse vilde krigsting, for at drukne eller brænde op i en ulykke, ikke?

 

TYR M/12 er grundlæggende et meget godt system, det er 1000 gange bedre end det vi havde, før det blev indført, men der er flere ting, som jeg personligt finder lidt irriterende.

Et af punkterne er, at man skal løfte magasin flappen på fronten op, for at tage TYR M/12 af og på, samt, at man altid lige skal justere velcroen igen, fordi man ikke lige får den placeret ens hver gang. Og det er en to hånds operation hver gang.

Det problem har Orion Defence løst ved at lave en cumberbunds opgradering med et plastik spænde system, kaldet ROC80 fra 2M i Italien. Så den altid har samme justering og er hurtig at tage på og af uden at skulle rode med magasin flappen. Og kan udløses og tages af med brug af kun en hånd.

Nu har jeg vejet og sammenlignet den imod TYR cumberbunden, da alle som følger siden her ved, at jeg går meget op i vægten på udrustning. Noget som generelt bør bringes ned.

Til sammenligning af de to cumberbunds er der nogle ting, man skal have med i overvejelserne:

  1. Lethed af betjening, altså komme ind og ud af.
  2. Bærekapacitet, altså rækker af PALS/Molle til montering af andre tasker uden på cumberbunden. TYR M/12 har nogle stykker som velcro’es på selve cumberbunden, som er monteret med PALS/Molle webbing. Orion Defence har laserskårede rækker i selve cumberbunden med samme antal rækker som på TYR M/12.
  3. Skal man have softarmor pakken med?

Vi vender tilbage til dette senere.

TYR Cumberbund, komplet (Minus selve softarmor pakken) til en L/XL platecarrier vejer 249g.

Orion Defence cumberbund i sig selv vejer 154g og der er hermed en vægt besparelse på 95g på hver side, hvis man ikke skal have softarmor pakken i.

Skal man have softarmor pakken , så skal man have vægten til holderen til den lagt oven i. Den vejer 110g.

Så Orions cumberbund med softarmor holderen, kommer op på 258g, en forøgelse af 9 gram på hver side.

De, 18 g totalt, er ikke nok til at mit vægt OCD begynder at råbe og skrige til mig, når jeg slipper for at skulle rode med magasin flappen foran, fordelene opvejer LANGT de 18 grams vægt forøgelse.

MEN hvis man nu ikke skal have softarmor pakken i, men stadigt har tasker man skal have monteret på sin cumberbund, så er der en væsentlig forskel og vægt tab, ved at montere Orion Defence’s cumberbund, fordi der er samme antal rækker PALS/Molle at montere tasker på, som på TYR’s. Men på TYR’s er man er nødt til at bibeholde lommen til softarmor pakken for at montere tasker. Her snakker vi altså om en samlet vægt forringelse på 190g. Det er værd at tage med.

Men sådan går det jo nok ikke, fordi nogle syntes man skal have det hele på, hele tiden, så det ender med en samlet vægt forøgelse på 18g, men man har så også et meget mere sikkert og letbetjent system, at arbejde med og det tæller rigtigt rigtigt meget.

Rent betjenings mæssigt er Orion Defence’s cumberbund hurtig og let at få af og på. Man trækker bare i det stykke faldskærmsline, som er monteret på spændet og rykker ud og op i den, så går den fra hinanden og platecarrieren kan tages af.

Efter en uge med bykamp er der ikke noget, som er gået i stykker eller viser tegn på dårlig konstruktion. Jeg kender ikke til noget med arktiske forhold og kuldens evt. indvirkning på, om spændet enten sprænger eller knækker, så der må jeg sige at det ved jeg intet om.

Spændet er ikke gået op af sig selv på noget tidspunkt, som var en mistanke jeg havde, at det måske kunne gøre. Jeg har ihvertfald ikke oplevet det endnu og jeg har kravlet og klatret rundt i Brikby med den på.

Summa Sumarum:

Dette er ikke bare en Gucci grejluder lækkerheds ting, men, i min optik, en essentiel opgradering, som gør TYR M/12 mere brugervenlig og vigtigst af alt, mere sikker, hvis man skal ud af sin udrustning i en fart, for ikke at dø.

110% Tactical.dk godkendt og anbefalet. (Hvis det altså betyder noget for jer)

 

Kontakt Orion Defence på deres Facebook side: https://www.facebook.com/oriondefence.eu/

 

 

4 tanker om “Orion Defence TYR M/12 opgradering Del 1

  1. Hvad skal jeg gøre, hvis jeg gerne vil købe Orion cumberbund?
    Hvordan kan jeg bestille og hvad er prisen?

    Mvh. Dorthe

  2. På billedet af ryggen på din vest har du pouches hvor der står “bat”, “vedl” osv. De passer perfekt på alle mollepladserne på ryggen.
    Hvor er alle de pouches til ryggen købt henne?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.