Ny værnsfælles pistol

Ny værnsfælles pistol

-Mange tanker om, muligvis, det mindst betydningsfulde våben i Forsvaret.

Jeg læste, som mange andre, i den sidste udgave af Forsvarsavisen, at man var i gang med at finde en ny pistol til afløsning af Pistol M/49 til udlevering i 2019.

Det, som følger nu, er min tolkning af artiklen.

Samt hvad jeg kan se af muligheder i en ny pistol ud fra mine erfaringer.

Jeg kender ikke til de specifikke detaljer omkring anskaffelsen, udover det man kan læse sig til i artiklen eller de almindelige rygter fra ”Rygters Bureau” rundt omkring på tjenestestederne, der som regel ikke har bund i virkeligheden.

Det lader til, at anskaffelsen af en ny pistol virkeligt har sat gang i sindene på mange mennesker, lidt i samme stil med, at alle pludseligt var blevet specialister på kampfly området, da afgørelsen skulle træffes der. Men, det er trods alt intet, i forhold til hvordan det forholder sig i USA, i forhold til deres anskaffelse af en ny pistol.

Det skal måske lige nævnes her, at jeg er en af dem, som bærer en P M/49, hver dag jeg er på arbejde. Ladt, sikret og i hylster, hver dag.

Jeg har også været aktiv pistolskytte i civilt regi siden 1995.

Så, jeg er rimelig vant til at omgås pistoler i dagligdagen, i modsætning til de fleste i Forsvaret, som måske kun ser dem en gang om året til den årlige mærkeskydning.

Undtagelserne er f.eks. Special Operations Styrkerne, Militær Politiet, Boarding Teams, Vagtstyrker osv. som har et andet forhold til disse og bærer dem, som primære våben, under nogle af deres opgave løsninger.

Det er planen, at det på sigt, skal være en værnsfælles pistol, som kan afløse alle de andre pistol typer, der er pt. i Forsvaret. Fordi, ja, vi har faktisk flere typer end P M/49, bare se på hvad FKP, JGK, Sirius eller MP benytter.

Først lidt omkring Pistol M/49.

Produceret af SIG i Schweiz, oprindelig type benævnt SIG P210.

Pistolen blev indført i 1949 og har dermed været standard pistolen for Forsvaret siden da.

Den er i kaliberen 9mm, har et single action aftræk (Det vil sige, der er kun en aftræks teknik, man skal lære), har et 8 skuds magasin.

Rammen er udstyret med en indre magasin sikring, så man kun kan tage aftræk, når et magasin er påsat og en fysisk ydre sikring, som skal afsikres (Placeret omkring ens højre tommel finger på venstre side af rammen) før man kan skyde og den er beregnet til at blive båret med en patron i kammeret og hanen spændt og sikringen på ”Sikret”.

Magasin udløseren sidder i bunden af rammen/skæftet.

Sigte midlerne er typisk korn/kærv typen.

Pistolen var meget præcis efter datidens standarder og er af SIG selv blevet nævnt, som deres fineste og mest præcise pistol nogensinde.

Problemerne med P M/49

Der har igennem tiderne været MANGE utilsigtede skud afgange (Vådeskud er en tåbelig betegnelse) med P M/49.

På grund af den meget begrænsede uddannelses tid folk normalt har på pistol i Forsvaret, så er folk ikke rutinerede i betjeningen af denne og langt de fleste kan tilskrives bruger fejl.

Dertil kommer også noget design, som er specielt på denne pistol.

P M/49 er nemlig udstyret med en magasin sikring.

magasin-sikring

(Billedet viser magasin sikringen på P M/49)

Jeg ved ikke hvorfor nogle våben bliver udstyret med en magasin sikring, det giver ikke nogen mening for mig, det har det aldrig gjort og det vil det aldrig gøre.

En magasin sikring på et våben er en indbydelse til en katastrofe.

Personligt har jeg selv afmonteret magasin sikringen på de pistoler, jeg har haft udleveret under udsendelser. Det skete, efter jeg et par gange havde overværet utilsigtede skudafgange ved afladnings hescoerne, hvor folk var tvunget til at påsætte et magasin igen, for at ligge hanen ned. (Den var jo farlig at se på)

Der er ingen andre våben i Forsvaret, som har en magasin sikring og man burde bestemt vælge en pistol uden, således, at man kan strømline våben betjeningen for enkeltmand.

Således, at der er ens aflade procedurer over flere våben typer, som bliver båret af samme mand.

Og hvis jeg kunne anbefale kun en ting til valget af en ny pistol, så var det at den ikke kom med en magasin sikring. (Men jeg kunne nu godt foreslå en del andre ting 🙂

Der blev i erkendelse af disse vådeskud, lavet nogle tiltag, som skulle forhindre, at sådanne ting kunne ske igen, men noget af det, peger tilbage på et tåbeligt design af P M/49.

For dårlig uddannelse?

For lidt rutinering?

For smart i en fart?

Tåbeligt design?

Nok en kombination af det hele.

Så, selvom jeg bærer P M/49 hver dag jeg er på arbejde, så har jeg ikke et romantisk forhold til den, snarere tværtimod.

Det eneste positive jeg har at sige om den er, at den skyder nu præcist nok, når man skyder med en, som ikke er udslidt endnu.

Andre kritik punkter af P M/49 er ting, som lav magasin kapacitet, forkert placering af magasin udløseren, at den fysiske sikring ikke kan påvirkes af ens højre tommelfinger, på trods af, at den sidder i nærområdet også er et problem i forhold til ergonomi og moderne pistolers design.

Nå, tilbage til artiklen i Forsvarsavisen.

I artiklen kan man læse lidt om de krav og specifikationer til den nye pistol, som man har fundet frem til. Det er sikkert ikke alle kravene, der er listet i artiklen, men nok til at man har noget at gå ud fra, så man kan se lidt på tankerne bag udskiftningen.

  1. Den skal være striker fired, det vil sige, at der er ikke nogen ekstern hane på pistolen, som man kender det fra P M/49 – Dermed undgår man nogle af de “vådeskuds” uheld, som P M/49 er kendt for.
  2. Ingen fysisk udvendig sikring – Når man trækker den fra hylsteret, skal man bare kunne sætte fingeren på aftrækkeren, så skyder man.
  3. Slagstifts sikring – Så den ikke går af utilsigtet, hvis man f.eks. taber den.

Derudover nævnes det, at P M/49 ikke opfylder de krav, brugerne har til en pistol i dag og herunder nævnes det, at man f.eks. på P M/49 kun har 8 patroner i magasinet og at man ikke kan sætte ekstra sigte eller laser på den.

Så, nu kan man se, at det man leder efter, er en striker fired pistol, uden ekstern sikring, med mulighed for montering af et andet sigte middel og monterings mulighed til at montere en laser (Note: Eller måske en lygte, eller lys/laser kombination)

Det andet sigte middel, som ikke benævnes yderligere, vil jeg gerne gætte på, er et rødpunkt sigte. Det gæt baserer jeg på min egen erfaring, den naturlige udvikling på håndvåben området og at det i USA er ved at være normalt på pistoler i brug ved både politi og specielle militære enheder.

Kaliber?

Sjovt nok nævner artiklen i Forsvarsavisen ikke noget om kaliberen på den nye pistol.

Hele snakken om hvilke opgaver pistolen skal kunne udføre er der heller ikke nogen snak om, udover, at en pistol er ”back up” hvis ens primære våben går ned, eller man ikke er i nærheden af den. Altså som et selvforsvars våben.

Der er ikke nogen snak om, hvad den skal kunne nedkæmpe og på hvilke afstande, hvilket jeg mener egentligt er en vigtig del af et valg af et nyt våben system.

Det er f.eks. et naturligt krav til geværer, maskingeværer, kampvogns kanoner osv. at man kigger på effekten på målet med det ammunition, de bruger.

Men hvis man på forhånd har lagt sig fast på en 9mm patron, så er det jo også begrænset, hvad man kan stille af krav til en pistol.

Problemet er bare at 9mm f.eks. ikke kan gennemtrænge beskyttelses veste og sådanne bærer ret mange af dem, vi ser, som fjenden i dag og fremtiden og det bliver nok mere normalt, jo længere ud i fremtiden vi kommer.

P M/49 har været i tjeneste i 67 år i skrivende stund, så må det nok også forventes at den kommende værnsfælles pistol også kommer til at få en lang tjenestetid (Måske ikke lige 67 år, men måske 20 år)

Men lad os nu være konservative her og gætte på, at man vil have en standard NATO 9x19mm kaliber og fred være med det. Det er den meste brugte pistol kaliber rundt omkring i verden og slår masser af mennesker ihjel hver dag, sålænge de ikke er iført beskyttelsesveste…
Og det faktum, at der kun er en masse produceret tjeneste pistol i en kaliber, som kan dette, ville jo gøre en afprøvning omsonst.

Så, nu ser det ud til, der er 7 krav.

Igen, der kan muligvis være flere, men dette er, som jeg læser artiklen og tolker den og hvad jeg har på fornemmelsen, altså rene gætterier.

  1. Striker fired
  2. Ingen fysisk sikring
  3. Slagstifts sikring
  4. Større magasin kapacitet end 8 skud
  5. Monteringsmulighed for rødpunkt sigte (Kvalificeret gæt ud fra artiklen)
  6. Monteringsmulighed (Skinne) til montering af lys/laser
  7. Kaliber 9x19mm NATO (Gæt)

Så langt så godt.

Udover de ovenstående ting, kunne jeg forestille mig, at der sikkert også er noget med vægt, altså den bør nok ikke veje mere end P M/49, men eftersom trenden de sidste mange år har være at gå til polymer-type grebs skæfter, så er det nok sådan noget vi ender med at få.

Og det er også fint nok, soldaten slæber i dag alligevel rundt på alt for mange kilo.

Der findes et hav af producenter af pistoler i dag og de fleste af de store våben producenter har også en striker fired 9mm pistol i deres sortiment.

Men det er ikke min opgave eller intention her at pege på hvilken pistol man burde anskaffe.

Jeg er sikker på, at man nok skal finde frem til en udmærket pistol.

En pistol er trods alt kun et værktøj til at løse en opgave med.

Men, det jeg syntes er spændende er, at man har skrevet (Sådan tolker jeg det i hvert fald) i specifikationerne, at man vil have mulighed for at montere et rødpunkt sigte på pistolen.

Det er muligvis kommet med, som et krav fra special operations styrkerne, sammen med laser (Lys/Laser) kravet, men mulighederne for det, er det der gør pistol anskaffelsen spændende i mine øjne.

Rødpunkt sigter på pistol

Fordi hvis der er noget jeg har erfaringer med, så er det bestemt pistol monterede rødpunkt sigter.

Min baggrund for at komme med sådan en udtalelse er, at jeg i de sidste 20 år har konkurreret i disciplinen Open Division i IPSC skydning.

Open Division er en særlig klasse, hvor stort set alt er tilladt på din pistol.

Her taler vi generelt om, at man monterer et rødpunkt sigte for at få hurtigere og mere præcist sigtebillede og dermed hurtigere skudafgivelse og bedre træf. En kompensator på piben, for at undgå for meget bevægelse af sigtebilledet i forbindelse med rekyl impulserne og lange magasiner, så man ikke behøver at spilde unødig tid på at skifte magasin flere gange på en bane, som kan være op til 32 skud.

Altså en pistol, som er konstrueret udelukkende til at skyde træfsikkert med, rigtigt hurtigt.

racegun

(Billedet viser en typisk IPSC Open Division pistol. De har set nogenlunde sådan ud de sidste 20 år)

Ideologien/målet med hele denne modificering er egentligt direkte overførbar til den militære verden, jo hurtigere man får nedkæmpet sit fjende, jo bedre.

Men i praktik var udstyret dengang, det ikke.

De første rødpunkt sigter var på størrelse med en dåse sodavand…

Min opdagelses rejse ud i rødpunkt sigtets verden

Jeg begyndte at træne IPSC i 1995, da jeg var 24 år gammel.

Jeg startede med at skyde IPSC i Standard Divisionen, som er sammenlignelig med en lettere tunet tjenestepistol.

En standard pistol er kendetegnet med at have almindelige faste pistol sigter, af korn og kærv typen.

Her skal man først finde mål med sine øjne, derefter bringe pistolen over på målet, men så skal man justere sit fokus fra målet ind på det forreste sigtemiddel (Kornet) og placere det korrekt i den udfræsning, der er i det bagerste sigtemiddel (Kærven) og herefter stadigt med fokus på det forreste sigtemiddel, overføre dette sigtebillede til målet, som nu står lettere uskarpt, da man ikke kan slippe sit fokus på det forreste sigtemiddel, herefter afgiver man så sit skud. Med korn og kærv sigtemidlerne skal man være ret god til at skyde, hvis man, kan sige nøjagtigt hvor på målet man ramte, uden at gå tættere på for at verificere det.

frontsightfocus

(Billedet viser den fokusering man er tvunget til at bruge, når man skyder med faste korn/kærv sigtemidler.)

En dag i ’96-’97 var jeg så til en IPSC trænings samling og der prøvede jeg, at skyde med en Open Division pistol og hold da op, en ny verden åbnede sig for mig, jeg fangede konceptet på stedet.

Rødpunkt sigtet gjorde, at når man skulle engagere et mål, skulle man bare fokusere på målet og hvis man gjorde alt det andet korrekt (Greb om pistolen korrekt, pegede imod målet) så dukkede der minsandten en rød prik op på målet. Herefter trykkede man bare på aftrækkeren og ramte der, hvor prikken var. Og man behøvede ikke at lukke det ene øje, her kan man skyde med begge øjne åbne, hvilket forbedrer ens situations fornemmelse, når man har større synsfelt.

50m_zps05e9d6d5

(Billedet viser at fokus punktet med et rødpunkt sigte er på målet, som det bør være)

Dette var åbenbarende på flere punkter.

Jeg kunne lettere og hurtigere komme til skud og havde fokus på truslen, som man bør have og som kommer naturligt, som en del af stress reaktionen.

Især hvis jeg satte nogen form for bevægelse ind i situationen.

Min egen bevægelse, frem, tilbage eller sidelæns eller hvis jeg skød imod et bevægeligt mål, var det endnu mere markant, hvor meget nemmere, det var at ramme målet i forhold til almindelige faste sigtemidler. Selv når jeg var i bevægelse og skød imod et bevægeligt mål, var det ret let at ramme målet. Og væsentligt mere præcist og hurtigere på alle punkter end med faste sigtemidler.

Prikken giver dig alle de informationer, du har brug for, for at kunne afgive dit skud præcist.

En anden fordel ved et rødpunkt sigte er også, at lige meget hvor i optikken prikken er, vil man stadigt ramme, så længe prikken er på målet.

Det samme kan ikke siges om faste sigte midler, hvor den mindste uoverensstemmelse kan medføre et forbi skud.

Det betyder dog ikke, at man ikke skal kunne de grundlæggende skydetekniske færdigheder, såsom et korrekt greb og korrekt aftræksteknik. Hvis du rykker et skud af med faste sigte midler, så misser du måske målet, det samme gør sig gældende ved et rødpunkt sigte og det gør sig også gældende på gevær og sågar også på en kampvogns kanon.

Så jeg gik i gang med at researche udstyr, jeg afprøvede mange forskellige rødpunkt sigter og fandt efter et par års tid frem til en kombination, som virkede for mig.

Nu, 20 år senere, bruger jeg stadigt samme type sigte på den ene af mine pistoler.

På en anden pistol, jeg ejer, er jeg i gang med også at montere et rødpunkt sigte, men der har jeg valgt en anden mindre type, mere robust og tidssvarende i dag.

Det er egentligt ligegyldigt hvilket sigte, jeg endte med at vælge, det vigtige her er, at et rødpunkt sigte på en pistol giver en kapacitets forøgelse, som man direkte kan overføre til den militære verden.

Rødpunkt sigte på tjenestepistol

I 2005 havde jeg forladt Hæren og var begyndt at arbejde som livvagt i Irak, hvor jeg blandt andet også havde udleveret en pistol.

Da rødpunkt sigterne kom ned i den nuværende størrelse omkring 2006, købte jeg en model og monterede den på den pistol, jeg havde udleveret på det tidspunkt, for at teste konceptet på et tjeneste våben, for at se om de var holdbare nok, om de var i vejen i dagligdagen og om jeg kunne skjule en pistol på kroppen med et sådant monteret.

g19jpoint-1

(Billedet her fra maj 2007, viser min udleverede Glock 19 med et J-Point rødpunkt sigte monteret i udfræsningen til det faste bagerste sigtemiddel)

På det tidspunkt havde jeg skudt Open Division IPSC i godt 8-9 år og kendte alle fordelene ved rødpunkt sigterne, så for mig var det en naturlig kapacitets forøgelse til mit job. Pistolen havde jeg på mig fra jeg stod op til jeg gik i seng. Mange gange var jeg steder, hvor jeg ikke kunne bære min karabin og der var pistolen, det eneste jeg kunne bære.

Erfaringer

Udenfor kommer man hurtigt ud på afstande, hvor man kommer til kort med faste sigtemidler.

I bygninger er der haller, store kontor og fælles arealer med lange gange, hvor man også hurtigt kan komme ud over afstande på 25-30 meter og her viser et rødpunkt sigte virkeligt sit værd kontra faste sigte midler.

Altså mål på afstande på over 50-100 meter er ikke et problem med en pistol mere, hvis man selvfølgeligt har styr på den grundlæggende aftræk og skydeteknik.

Forskellige undersøgelser fra UK og USA viser en markant forbedring af træfnings procent ved brug af et rødpunkt sigte vs. faste sigte midler. Det er sammenlignelig med overgangen fra GV M/75 til M/95 med optisk sigte.

Under uddannelse er det nemmere, at selv diagnosticere ens håndfatning, skydestilling aftræksteknik og skydning, da prikken i sigtets vindue giver dig alle de informationer, du har brug for at vide.

I dag med P M/49 og dens faste korn/kærv sigtemidler, skal man være en habil skytte for at bevæge sig udover 25 meter og være sikker på at man rammer. Mange har sågar problemer selv på 25 meter og tættere på.

Mine erfaringerne siger mig, at først når man kommer ind på omkring 10 meter bliver faste sigte midler ligeså hurtige som et rødpunkt sigte, mest fordi man på disse afstande kan gå på kompromis med sigte billedet for at ramme. Jo tættere på målet, jo mindre betydning har kornets placering i forhold til kærven og hermed hvor meget piben peger forkert.

Så er der jo også lige det, at hvis man skal have sine faste sigte midler justeret, så skal man have en VMEK med på skydebanen, på et rødpunkt sigte kan skytten selv justere sigtet.

At man kun har et fokus punkt, nemlig skiven og man skyder, når den røde prik er på målet, gør også, at når man bliver ældre og ens øjne ikke er så hurtige til at skifte fokus mere, så kan man stadigt skyde præcist med et rødpunkt sigte.

Moderne rødpunkt sigter er nu kommet ned i en størrelse, hvor det er praktisk muligt at montere sådan en på en tjenestepistol og batteri levetiden på dem nu, er så lang, at man ikke skal skifte batterier i tide og utide. Vi taler her om flere års levetid på et batteri med et sigte, som altid er tændt.

Min erfaring i dag, siger mig, at jo lavere rødpunkt sigtet sidder på pistolen, jo nemmere er overgangen fra at have skudt med almindelige sigtemidler til en pistol monteret med et rødpunkt sigte.

Nye pistol skytter vil fra starten af, have en markant højere træfprocent med rødpunkt sigte end faste sigtemidler.

lav-monteret-rds

(Billedet viser moderne lavt monterede rødpunkt sigter på forskellige pistoler. Foto: Gary K. Roberts)

Skytter med briller og andre syns relaterede problemer

Jeg er nu 45 år gammel og har fået læse briller på grund af naturlig aldersrelateret svækkelse af synet. Det sker for os alle på et tidspunkt.

Jeg kunne mærke på mig selv, efter jeg trådte ind i systemet igen i foråret 2016, at jeg havde problemer med at skyde med korn og kærv. Jeg havde problemer med fokuseringen, det skiftende fokus fra skiven til forreste sigtemiddel var svært for mig og jeg har siden trænet meget for at forsøge at overkomme dette, men det er stadigt ikke, for mig og min normale personlige skyde standard, tilfredsstillende og det bliver jo nok ikke bedre med aldren.

Jeg skyder stadigt regelmæssigt IPSC med en skytte på 70 år, som også bruger et rødpunkt sigte på sin pistol og han er godt med, hans alder taget i betragtning.

Mange af de, som er udstyret med pistol i dag, er som regel oppe i alderen, officerer og befalingsmænd med mere administrative stillinger og min erfaring siger mig, at skyde resultaterne, som de skyder i dag, nok ikke er helt på højde med dem, de havde tidligere.

Fordi, når man når en vis alder og synet begynder at forværres, så forværres ens skyderesultater også og jeg er ganske sikker på, at det er der også mange andre, som kan nikke genkendende til i Forsvaret i dag. Dette kan muligvis få dem til ikke at ville tage på skydebanen og skyde med pistol, fordi de ved at de ikke går derfra med en god fornemmelse og dermed manglende rutine og færdigheder, hvis de en dag står i en situation, hvor de har brug for dette.

Konklusion

Med mine 20 års erfaring med pistol monterede rødpunkt sigter, er det min overbevisning at skyde uddannelsen på pistol kunne effektiviseres lynhurtigt, antallet af træffere stige markant på f.eks. duel serier med begrænset skydetid og kampafstanden effektivt kunne øges ved, at montere et rødpunkt sigte på den nye værnsfælles pistol. Det vil på alle måder give en kapacitets forøgelse.

Så jeg vil gerne anbefale, inderligt, at planen bliver at alle pistoler bliver udstyret med et rødpunkt sigte, når de bliver udleveret i 2019.

Hvis det ikke er det for nuværende, så burde det tages med, når anskaffelsen sker.

Og så vælg, for soldaternes skyld, ikke en pistol med en magasin sikring.

Kilder:

Forsvarsavisen 08, November 2016

RDS pistols for LE and selfdefense, a 3 year study, Gary K. Roberts

Miniaturized Red Dot Systems for Duty Handgun Use, Aaron Cowan, Sage Dynamics

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.